Rain rain go away

/ 2013-01-29 / 23:20:58

Pretty much every day when we get back from the field we're completely soaked. But yeah, what did I expect? It is after all the rainy season.
I thought I would give a light explanation of what I'm doing here in the rain.

I'm working as a field assistent to a phd-student and a diploma-student from Germany. They are studying the El Oro Parakeets and their breeding behaviour. Once a week we check all the artificial nestboxes that we've put up. There are 54 of them and in thursdays we check all of them in the North of the area and on friday all in the South. Two times a week we measure all the eggs and the chicks, att the moment we have 13 occupied nests. At some of the nests we have put up cameras so that we can see what's going on inside, these are powered with large batteries (8 kg) that has to be changed every third day. As a resultat of this we walk, a lot, and the terrain here isn't really easy to travel through. Most of the time we're walking straight up the mountains (or down) in mud, mud and more mud.
Today was a very longed for day off, every muscle in my legs is acheing. Tomorrow I'm hopefully well-rested and ready for another 6 days of fieldwork!

I'm throwing in a picture of one of the endless beautiful views I see every day.

The hummingbirds in the last post are a White-necked Jacobin (Florisuga mellivora) and a Green-crowned Brilliant (Heliodoxa jacula).


Mammas frågestund

/ 2013-01-29 / 22:17:06

Jag har blivit bombarderad med frågor, inte bara av mamma, så tänkte försöka svara på så många jag kan :)

•Vandrar vi varje dag?
Tisdagar är vår lediga dag, men det finns en kamera där batteriet måste bytas varje dag, som tur är tar det bara tio minuter att gå dit så det är ingen fara.
En gång i veckan ska samtliga holkar kollas, så att vi kan upptäcka nya häckningar. På torsdagar kollar vi alla norra områden och fredagar alla södra, totalt blir det 54 holkar. De andra dagarna kollar vi bara de holkar med ägg eller ungar.

•Hur bor vi?
Jag bor tillsammans med Lena och Michael i ett litet stenhus mitt ute i ingenstans. Självklart glömde jag ta kort på det idag innan vi åkte, som jag hade tänkt göra. Vi har elektricitet och varmvatten, men annars är det väldigt enkelt. Det blir också väldigt fuktigt och kyligt inomhus, men det vänjer man sig vid.

•Vem fixar maten?
Vi turas om att laga mat, och jag kan säga att det går åt mycket! Har nog aldrig ätit så mycket som jag gör här, men det behövs verkligen så mycket som vi rör oss.

•Finns det mycket kryp?
Det är kryp överallt! Igår insåg Lena att hon kokat en kackerlacka tillsammans med nudlarna. Men det vänjer man sig också vid. På kvällarna kryper det runt flugor eller fjärilar på utsidan fönstret som blinkar starkt i grönt eller blått, skitcoola!
Jag har väldigt tur, myggorna här verkar inte speciellt intresserade av mig. Klart att jag har en del myggbett, men inte som Lena som är helt täckt av dem!

•Blir det kallt?
Eftersom vi är på ganska hög höjd så är det inte så varmt här som i tex Guayaquil. Och framförallt när det regnar och på kvällarna så blir det ganska kyligt. Jag glömde såklart att packa ner koftorna som jag tänkt ta med mig. Så förutom min älskade Houdini-tröja (vad skulle jag göra utan den?) så har jag bara en kofta som jag köpte i Guayaquil.

•Glömde jag något hemma?
Ja förutom tröjorna så glömde jag att packa ner mina BH-ar. Jag fattar verkligen inte hur jag kunde missa detta då jag är helt säker på att jag lagt fram flera! Jag har däremot med mig flera bikinis så det går ingen nöd på mig, men det blir nog en shopping-runda i Piñas någon dag :)
Vad jag annars saknar är böcker. Jag tog med mig två och är redan halvvägs genom den andra! Jag har verkligen ingen aning vad jag ska hitta på på kvällarna sen.. Stirra i taket troligtvis.

•Hur ofta åker vi till Piñas?
Varje lördag åker vi till Piñas för att handla, men förra veckan åkte vi även dit på fredag morgon för att Michael var tvungen att skicka något till sin chef i Tyskland. I Piñas finns ett internetcafe där vi kan sitta och surfa. Jag har tänkt att när jag är där så skriver jag blogginlägg på engelska eftersom alla bokstäver inte finns. Om jag hinner så ska jag även skriva ett idag.

•Hur långt är det till Piñas och till Lodgen?
Till Piñas är det ungefär 2 mil. Till lodgen är det egentligen inte så långt från vårat hus, bara 7 km eller nåt sånt, men grusvägen rasade förra året så vi måste köra hela vägen ut till stora vägen och sen in på grusvägen igen fast från andra hållet. Detta tar ungefär 45 minuter.


Så där har ni lite mer info att ta in, ifall ni är nyfikna på nåt mer så är det bara att fråga.
Just nu när jag sitter här och skriver så surrar kolibrierna runt mitt huvud, min röda påse har samma färg som deras foderbrickor så de är lite förvirrade. Eftersom dom kommer så nära så får ni en till kolibri-bild :)


Welcome to the jungle

/ 2013-01-22 / 22:25:34

De första dagarna här i reservatet har varit fullkomligt utmattande! Inte för att vi avverkar några enorma avstånd på väg till parakiterna, men det är inga mysiga promenadstigar vi följer. Inte nog med att det är brant, det är lerigt också! Enda trösten när man klättrar på i konstant uppförsbacke i en timme är att veta att tillbaka blir så mycket enklare. När det istället är tvärt om och man vet att när man är klar med jobbet så har man det värsta kvar, då kan jag erkänna att livet känns rätt hårt. Men själva jobbet med parakiterna är intressant och ju fler gånger jag kämpar mig upp i leran, desto lättare lär det ju bli :)
Michael och Lena som jag bor och jobbar med är riktigt trevliga båda två, så jag trivs bra. Vi bor i ett stenhus som blir ganska kyligt och väldigt fuktigt, men det vänjer man sig ju vid med.
Just nu är vi vid turistlodgen i reservatet, hit kommer vi åka varje tisdag (verkar det iaf som) för att tvätta våra kläder och använda internet, här finns wifi! :) så om någon vill prata så är det tisdagar som gäller!
Här vid lodgen så finns det också en massa kolibri-matningar, så coolt!
Förutom kolibrier så har jag sett en massa häftiga fåglar. Såklart papegojor, men hittills bara Redmasked Parrot och Bronzewinged Pionus förutom parakiterna som vi jobbar med (El Oro Parakeet). I söndags va det väldigt fint väder, trots att vi är uppe i molnskogen, och gamarna utnyttjade detta till 100%. Vart än jag tittade såg jag skruvar med Black Vultures och även en del Turkey Vultures! Men de fåglar jag blivit allra lyckligast över är helt klart tukanerna, både Chestnut-mandibled och Choco Toucans förgyller min tillvaro :)

Hoppas alla där hemma har det bra!
Kram


En hälsning från Julia

Bloggen / 2013-01-22 / 22:24:00

Ny design här. Vilket gör att bloggen förhoppningvis blir lättare/behagligare att läsa. Är det nånting som ser konstigt ut så meddela Josefina om detta så kan hon föra vidare det till mig så ska jag se om jag hittar en lösning på problemet. Om ni är här för första gången sen designbytet kanske ni ska klicka F5 för att sidan ska uppdateras ordentligt. Det var bara det jag ville säga. Jag hoppas du blev nöjd med designen Josefina.
 
/ Julia

Framme!

Allmänt / 2013-01-20 / 00:12:55
Efter en sjukt lang bussresa, blev en liten omvag, sa ar jag framme i Piñas! Det verkar inte finnas nat stalle med Wifi, kanske ett, sa sitter pa ett internet café. Detta gor att bloggandet kan bli lite svarare an planerat eftersom jag inte kan anvanda mobilen och darfor inte ladda upp nagra bilder. men det loser sig nog!
 
I vilket fall sa kan alla oroliga dar hemma sova lugnt, jag har det bara bra!
Kram pa er!

God morgon från ett blött Guayaquil

/ 2013-01-19 / 15:28:20

Frukost på ett fyrstjärnigt hotell är inte helt fel, men inte heller helt billigt! Så det är verkligen tur att jag inte ska stanna här ända tills på måndag. Idag regnar det dessutom så jag vet inte riktigt vad jag skulle hittat på för att fördriva tiden, förutom museum och katedralen.

Just nu sitter jag och väntar på att Cristobal ska komma och hämta upp mig och köra mig till busstationen. Jag är så taggad på att komma ut i skogen, fågelsången här i stan liksom drunknar i oljudet från trafiken.

Jag glömde berätta igår om en annan rolig grej som hände i Simón Bolivar parken! En grupp kvinnor kom fram till mig en ville ha bilder på mig och en liten flicka på ca 2 år. Jag kände mig sådär lagom vacker, alldeles svettig och äcklig. Stackars barnet tyckte dessutom att jag va ganska läskig och det krävdes en hel del övertalning innan hon vågade stå själv bredvid mig. Men kvinnorna var så nöjda så :)

Efter det här inlägget dröjer det nog innan ni hör från mig igen. Jag vet inte när jag kommer ha tillgång till internet nästa gång. Kanske att jag hinner skicka iväg ett livstecken när jag är i Pinas.

Kram på er så länge :)


Fåglar och mera fåglar

/ 2013-01-19 / 04:02:06

Här följer utlovade beskrivningar :)

Här i Ecuador så ska jag till ett reservat i provinsen El Oro. Reservatet heter Buenaventura och drivs av Fundación Jocotoco. I detta reservat (och på ett fåtal andra ställen) häckar El Oro parakiten, som upptäcktes på 80-talet och uppskattas till en population på ca 1000 individer.
Jag är här för att hjälpa några tyska forskare från universitetet i Freiburg att studera denna parakits häckningsbeteende. El Oro parakiter häckar nämligen i kooperativ, som en flock kan man säga, vilket är väldigt ovanligt när det gäller papegojor, och fåglar i allmänhet. Det är ett par som lägger äggen, men sedan hjälps alla fåglarna åt att föda upp ungarna. Vi ska bland annat undersöka släktskapet mellan flockmedlemmarna genom att fånga in samtliga och ta blod- och fjäderprover. I holkarna sitter det små kameror som vi med jämna mellanrum kommer behöva batterier på. I övrigt så vet jag inte exakt vad mina arbetsuppgifter kommer vara, så det ska verkligen bli spännande! Några ungar har redan kläckt så jag kan knappt vänta tills jag får komma ut i fält och sätta igång :D
Turligt nog så fick jag tag i Michael och åker till reservatet redan imorgon. Det är en fem timmar lång bussresa, men det ska bli riktigt kul att se Ecuadors landsbygd och småbyar längs vägen!

I maj så kommer jag åka vidare till Palenque i Mexico, där ska jag jobba i ett återintroduktionsprojekt med ljusröda aror. Men mer om det i maj!

Nu ska jag sova, det har varit en väldigt händelserik dag med många nya intryck!

Håll tillgodo, Alonsos fina lapp ;)


Parque Simón Bolivar

/ 2013-01-19 / 03:11:30

Precis utanför mitt hotell (Hotel Continental) ligger en jättefin park som jag faktiskt redan innan blivit tipsad om. Den är full av fritt strövande leguaner! Det finns också en pool med massa vattensköldpaddor.
Parken är uppkallad efter Simón Bolivar som spelade en stor roll i flera sydamerikanska länders frihet från det spanska imperiet.
På andra sidan parken ligger Cathedral of Saint Peter, en otroligt vacker katedral! :)

I parken träffade jag på en rysk pokerspelare som är här på semester, lite kul att ha nån att prata med så vi tog en promenad bort till Malecon med, riktigt trevlig kille som annars bor i Lima sen oktober

Nu jag har precis ätit en jättegod middag i en av hotellets restauranger. Insåg lite för sent att den är lite out of budget, men fick en riktigt fin laxrätt med avokado och någon röra för ett rätt bra pris ändå. Kom självklart inte på tanken att fota den fint upplagda maten förrän det var för sent :)

Innan jag går och lägger mig så ska jag försöka skriva ihop en liten beskrivning av vad det är jag ska hitta på här på andra sidan vattnet. För er nyfikna som inte riktigt har koll på vad det är jag gett mig in på ;)


Malecon 2000

/ 2013-01-18 / 21:46:43

För att fördriva tiden här i Guayaquil så tog jag en promenad bort till Malecon 2000 som är en strandpromenad med vackra parker, restauranger, en yachtklubb och ett shoppingcenter.
Jag förstår verkligen varför hotellreceptionisten tyckte att jag behövde en "livvakt" med mig i morse. Även här i Guayaquils turistområde så beter sig folk som om de aldrig sett en blond tjej förut. Inte helt olikt Mallorca i och för sig :)

Parkerna i Malecon fullkomligt kryllade av fåglar! Jag saknar redan fågelboken som jag tyvärr var tvungen att lämna hemma. Jag har bara pluggat på de arter som finns i Buenaventura, eftersom det i Ecuador finns ungefär 1600 olika fågelarter.
Denna Snowy Egret (egretta thula) traskade lugnt omkring runt en liten damm som annars mest inhyste tamankor och karpfiskar.

https://cdn1.cdnme.se/cdn/6-2/4032724/images/2013/pic_50f9b3089606ee331abd6e56.jpg" class="image">


Jan. 18, 2013

/ 2013-01-18 / 18:26:21


Visumregistrering - Check!

/ 2013-01-18 / 17:26:56

Hej alla!

Resan igår gick jättebra, trots att den var evighetslång! Det underlättades rätt rejält av att jag hade min egen lilla tv där jag kunde kolla på både Criminal Minds, Vänner och massa film :)

Jag har varit jävligt nervös inför idag då jag skulle registrera mitt visum. Tyskarna som jag ska jobba med har sagt att jag behöver en massa olika grejer och att själva registreringen tar 2-3 dagar! Sen berättade en av dom att jag dessutom måste fixa ett censo (folkräkningsnummer) hos polisen eftersom jag ska vara här mer än 3 månader.
Jag blev inte direkt lugnare i morse när jag frågade receptionisten på hotellet vart kontoret som jag skulle till ligger, jag trodde jag visste vilken gata, men oj så fel jag hade! Han tyckte dessutom inte att jag skulle åka själv, eftersom Guayaquil är en ganska farlig stad och detta kontoret inte låg längs turiststråket som jag blivit informerad om tidigare.
Vips så fixade han fram en kille som för 8 dollar i timmen skulle köra mig och sedan följa med mig vart än jag skulle gå. De vanliga taxibilarna ska visst inte riktigt vara att lita på, så hotellet fixar hellre privata taxichaufförer.
Trafiken här, kan jag tillägga, är KAOS! Jag som trodde Mallorca var galet, här kör dom inte ens i filer, alla bilar försöker bara ta sig fram huller om buller!
Väl på kontoret så vände dock turen, registreringen tog bara drygt en timme och dom har tydligen ändrat det där med censo.
Så två timmar senare hade Cristobal tillbaka mig på hotellet, helskinnad och chockad.
Vad ska jag nu hitta på? Klockan är bara 11 på förmiddagen och jag kan inte få tag i Michael (min chef) förrän efter kl 18 ikväll. Förhoppningsvis så har dom iaf möjlighet att hämta mig i Pinas imorgon (dit jag ska ta bussen), så jag slipper stanna här till på måndag.

Håll tummarna!


Bloglovin

Allmänt / 2013-01-15 / 00:57:17
Följ min blogg med Bloglovin

Välkomna!

Allmänt / 2013-01-04 / 13:23:17
Här kommer ni inom kort kunna följa mig på mina äventyr till Sydamerika!

Sponsrad av